Pazar, Mart 26, 2006

A la Turca Pancake


Galiba bu blogda yeni bir dizi baslatacagim, yapimi cok kolay ve tadi cok guzel olan yemekler... Bu hafta sira ismi olmayan bir yemekte ama annem ‘a la turka pancake’ ismini begenmisti. Tarifi annemin bir arkadasindan aldik, ogrendigimize gore koylerde yapilan bir yemekmis. Bu kadar sene bu tarifi bilmeden nasil yapabildik :)

Malzemeler

-1 litre sut
-2 yumurta
-1 tutam tuz
-1 kahve kasigi seker
-1 paket kabartma tozu
-un

Yapilisi

-Yumurtalari sutle tel cirpiciyla cirpin
-Kabartma tozu, seker, tuzu ekleyin. Tekrar cirpin.
-Unu goz karari azar azar, koyu bir kivam elde edinceye kadar, ekleyin.
-Teflon bir tavaya kepce ile dokun, iki tarafini pisirin ve tabaga aldiginizda ustune biraz tereyag surun. (Tavayi yaglarsaniz buna gerek kalmiyor)
-Ustune tatli veya tuzlu, istediginiz garnitur ile servis edebilirsiniz

Pazar, Mart 19, 2006

Firinda Patates


Benim icin iki bas yemek vardir : patates ve makarna (ailemin bu satirlari okuyunca biyik altindan gulecegini biliyorum). Her cesidini severim, zevkle yerim. Gecen sene ‘Spécial Pomme de Terre’ adli bir kitap gordum. Elime aldim, sayfalari dondurdum, dondurdum… bir kac gun sonra annemi magazaya yanima alarak kitaba bir daha baktim baktim ve tabii aldimmmm
Icinde cok guzel ve degisik tarifler okudum. Bugun kitaptan cok kolay bir tarif uyguladim, ailece begendik. Cocuklar icin patates kizartmasindan daha saglikli bence

Bekletmeden tarifi vereyim

Firinda Patates (Spécial Pomme de Terre-Marabout Chef)

Malzemeler (4 kisilik)

-1 kg patates
-2 corba kasigi zeytinyag

Yapilisi

-Patatesleri soyun. Haslayin (5dk )
-Atesten alin, suzun. Bir kagit pecete ile suyunu alin. Patatesleri 10 dk sogutun.
-Firininizi 220° C isitin.
-Patatesleri ikiyi bolun, kabarik ve uste gelen kismini bir catal yardimiyla cizin. (Patateslerin daha kitir olmasini sagliyor) ve bir tepsiye dizin.
-Ustlerine zeytinyag surun, tuz, karabiber serpin.
-50-55 dk pisirin

Çarşamba, Mart 15, 2006

Saray Lezzetleri


Bir varmis bir yokmus, evel zaman icinde kalbur saman icinde bir mutfak varmis, icinde ne bulundugunu gorebiliyorum… pilav, kuzu, patlican, cam fistigi,helva… Pisen yemeklerin kokusu burnuma geliyor bile humm
Bu mutfagin icinden benim sectigim yemek ne olabilir ? Yemek secmedim, tatli sectim. Aslinda herkesin yaptigi, bildigi bir tatlinin tarifini vermek istiyorum , iste benim tarifim :

KAZANDIBI

Malzemeler

-1 litre sut
-2 fincan seker
-2 fincan un
-1 paket vanilya

Yapilisi

-Butun malzemeleri muhallebi kivamina getirinceye kadar pisirin
-Yuvarlak bir tepsiyi tereyaglayin, ustune pudra sekeri serpin. Muhallebiden bir kac kepce dokun, ve kuvvetli ateste,tepsiyi cevirerek alti iyice tutuncaya kadar pisirin.Geri kalan muhallebiyi dokun.
-Sogumaya birakin
-Kazandibini dortgen parcalar halinde kesip, yanmis kismi uste gelecek sekilde servis edin.

Pazartesi, Mart 13, 2006

Portakal ve salatalik salatasi



Bu tarifi ilk okudugumda sasmadim desem yalan olur, bir sosun icinde tarcin koyulur mu hic?! Fakat okuyucu yorumlarini okuduktan sonra bende bu tarifi denemeye karar verdim. Hic de pisman olmadim. Bir salataligi ve bir portakali cok guzel ve degisik bir salataya donusturmenin en kolay yolunu buldum. Sizlerede tavsiye ederim. Umarim sizlerde benim begendigim kadar begenirsiniz.

Portakal ve salatalik salatasi (Gourmet, mayis 2004 sayisindan)

Malzemeler 2 kisilik

- 1 portakal
- 1 kucuk salatalik

- 2 tane kurutulmus domates (zeytinyaginda marine edilmis)
- 1 corba kasigi elma sirkesi
- 1 corba kasigi bal
- 5-6 corba kasigi zeytinyag
- 2 fiske tuz
- 1 fiske tarcin
- 1 fiske kimyon
- 1 fiske karabiber

Yapilisi

- Salataligi ince dilimler halinde kesin. Portakali soyun, dilimleyin ve dilimleri ikiye bolun. Salatalik ve portakal dilimlerini bir tabaga alin.

- Diger malzemeleri karistirip bir sos hazirlayin. Salatalik ve portakal dilimlerinin ustune dokun, karistirin ve hemen servis edin.

Pazartesi, Mart 06, 2006


Sevgili Fethiye abur cubur konusunda bizi sobelemis ama ben abur cabur tanimam ki :) yok ben bunlara hayatin kucuk mutluluklari derim. Ah, bademe, dedemin kuru incirlerine, nane sekeri veya bir guzel gofrete abur cabur dermiyim ben :) Galiba benim bu abur cubur denilen seylerle aram pek kotu sayilmaz…. En buyuk zevkimi unutacaktim… taze ekmegin icinde bir parca cikolata … humm buna nasil dayanayim !!!!!
Sevgili Fethiye hayatin guzeliklerini aklima getirdigin icin tesekkurler