Pazar, Mart 19, 2006

Firinda Patates


Benim icin iki bas yemek vardir : patates ve makarna (ailemin bu satirlari okuyunca biyik altindan gulecegini biliyorum). Her cesidini severim, zevkle yerim. Gecen sene ‘Spécial Pomme de Terre’ adli bir kitap gordum. Elime aldim, sayfalari dondurdum, dondurdum… bir kac gun sonra annemi magazaya yanima alarak kitaba bir daha baktim baktim ve tabii aldimmmm
Icinde cok guzel ve degisik tarifler okudum. Bugun kitaptan cok kolay bir tarif uyguladim, ailece begendik. Cocuklar icin patates kizartmasindan daha saglikli bence

Bekletmeden tarifi vereyim

Firinda Patates (Spécial Pomme de Terre-Marabout Chef)

Malzemeler (4 kisilik)

-1 kg patates
-2 corba kasigi zeytinyag

Yapilisi

-Patatesleri soyun. Haslayin (5dk )
-Atesten alin, suzun. Bir kagit pecete ile suyunu alin. Patatesleri 10 dk sogutun.
-Firininizi 220° C isitin.
-Patatesleri ikiyi bolun, kabarik ve uste gelen kismini bir catal yardimiyla cizin. (Patateslerin daha kitir olmasini sagliyor) ve bir tepsiye dizin.
-Ustlerine zeytinyag surun, tuz, karabiber serpin.
-50-55 dk pisirin

11 yorum:

Alev dedi ki...

Estelle
Bende patatesi yagda kizartmak yerine firinda yaparim. Ama haslayip sonra firinlama olayini hic yapmamistim. Mutlaka deneyecegim. Eline saglik

yemekvebiz dedi ki...

Benim icinde vazgecilmez bir sebze, evde tum sebzeler olsun ama patates olmasin benim icin problem kaynagi :))
Bende genelde cigden yaparim bu tarifi ama bir dahaki sefere haslayip deneyecegim.
Eline saglik sevgili Sarah.

Zeynep

Oya Kayacan dedi ki...

Ben de soyulmamis patatesleri iyice fırcalayarak yikayip, soymadan elma dograyip, azicik sivi yag(zeytinyag olursa yanık lezzeti verir cabuk kizdigi icin) ve cesitli baharatlarla firina veriyorum. Cok lezzetli oluyor. Arada cevirmeyi de unutmayin ama. Patatessiz olamayanlardan biri de benim... Ellerine saglik Sarah... Patates kitabindan baska tarifler bekliyorum.

sarah dedi ki...

Hepinize tesekkurler,

Sevgili Alev,
bizde cigden firinda patates yapariz ama bunlarin tadi baya ayri. Umarim deneyip begenirsin

Sevgili Zeynep,
Patates severlerin klubune hosgeldin:))))
Haslanmis olarak cok guzel oluyorlar cunku disi kitir, ici yumusacik oluyor. Denemelerinin sonucunu beklerim

Sevgili Oya,
Kabuklu daha hic denemedim, ama kitabimda senin anlattigin gibi bir tarif var.
Daha da cok guzel tarifler var, yakinda denerim, sonucuda burada anlatirim

Adsız dedi ki...

Simdi cok detayli bir soru olacak ama.. Patatesleri 5 dakika haslayip sudan aliyor muyuz?? Kaynar suya atip 5 dakika tutp cikariyor muyuz?

Yanit icin simdiden tesekkurler.

Bobby nin annesi

tata dedi ki...

Sarah,
ellerine saglik, cok güzel görünüyorlar, belki hafta sonu kizarmis baligin yanina yaparim.

ece dedi ki...

Benim de kızartma yapmaktan sıkıldığım zamanlarda bu tarz patates imdadıma yetişir.Kimsenin ruhu duymadan pişiverir.Elinize sağlık.AFİYETLE..

Tuz ve Biber dedi ki...

Sevgili Sarah merhaba,
bizde aile olarak patatesi kızartarak değil fırında pişirerek tüketiyoruz. Çok daha sağlıklı olduğu konusunda sana kesinlikle katılıyorum. Ben de çiğ olarak fırına veriyordum. Böyle de denemek gerek eminim çok lezzetli oluyordur. Ellerine sağlık. Bu arada sen ilk ziyaretim ve bloğunu linklerime hemen ekliyorum.
Sevgilerle Evren

yemekvebiz dedi ki...

Merhaba Sarah yeniden, senin tarifin dogrultusunda aksam yaptim, mangalda tavugun yaninda oyle guzel gittiki, tesekkur etmek icin geldim yeniden.

Zeynep

Hülya dedi ki...

Merhaba...

Ben bu tarifi çiğden yapmıştım hep. Patateslerin üst üste gelmemesine dikkat ediyorum genelde. Öyle olunca biraz daha yumuşak oluyor. Evdekiler çıtır çıtır olmasını seviyorlar. Ben biraz da baharat katıyorum. Nane, bazen pul biber. ilk fırsatta deneyeceğim.

Ellerine sağlık.

Hülya

sarah dedi ki...

Sevgili Bobby'nin annesi,
kitapta detay verilmedi bu konuda, ama ben su kaynadiktan 5 dk sonra patatesleri sudan aliyorum

Sevgili Tata,
umarim begenirsiniz, simdiden afiyet olsun

Sevgili Ece,
Aynen, buradada kimsenin ruhu duymadi, bu tarif bence cok pratik

Sevgili Evren,
Tesekkurler, seni her zaman bekleriz

Sevgili Zeynep,
Denedigin ve begendigin icin cok cok memnunum, haber verdigin icin cok tesekkurler

Sevgili Hulya,
Bir kac baharat koymak guzel bir fikir. Bu tarifte sevdigim, patateslerin hem kitir hem yumusak olmalari.

Sevgiler

sarah