Çarşamba, Mayıs 04, 2005

Cikolatali tart

.


Bu ablama bir supriz olacak galiba ama ilk basta genelde yaptigim gibi tercume etmek icin bir tarif sectim. Ailede tatlilarla aramiz hicde fena degil, ondan bu kez cikolatali tarti sectim. Fakat bu resmi gorunce benim yaptigim cikolatali tart tarifi geldi aklima, ve de programda biraz degisiklik yaparak kendi tarifi vermek ihtiyacini hissettim. Hamuru icin annemin tarifini kullandim, fakat ustu icin bir Fransiz ahci'nin tarifini kullandim (yanilmiyorsam Joel Robuchon'nun tarifi idi).

Not : Fransa'da cok yaygin olan iki tart hamuru kullanilir, biri pâte brisée (elmali tart'ta kullanildigi gibi) digeri pâte sablée (daha cok kremali tartlar icin kullanilir).

Cikolatali tart

Malzemeler (27 cm'lik bir tart kalibi icin)

Hamur icin:
  • 225 g un
  • 25 g nisasta
  • 125 g tereyag
  • 100 g seker
  • 5 g tuz
  • bir damla sut
Ustu icin:
  • 20 cL krema
  • 8 cL sut
  • 1 buyuk yumurta
  • 200 g bitter cikolata
Yapilisi

Hamuru icin:

- Bir kapta unu ve nisastayi karistirin. Unun ortasinda bir cukur acin ve icine az eritilmis tereyagi, sekeri ve tuzu katin. Hepsini bir top haline gelinceye kadar calisin, eger hamuru toparlamakta gucluk cekiyorsaniz bir damla sut katabilirsiniz.

Bu hamurun ozeligi ise cabuk kirilan bir hamur olmasi. Tart kalibina yaymak icin, elinizle kucuk hamur parcalari aldiktan sonra tart kalibinin ustune elinizle bastirarak yerlestirin. Bu yontemi hamuru bitirinceye kadar uygulayin.

-Tart tabanini firina surmeden once kabarmamasi icin catalla deliniz. Kenarlari hafif kizarinca firindan cikarin (15 dk kadar), ve de sogutun.

Kremasi icin:

- Kremayi ve sutu bir tencereye dokun, ve karistirin, orta ateste kaynatin. Kaynadiktan sonra, atesten alin, icine cikolatayi parcalayip, koyun. Cikolata eriyinceye kadar karistirin.Sogutmaya birakin. Karisim soguyunca, icine yumurtayi kirin ve tel cirpiciyla cirpin.

- Cikolatali karisimi, daha onceden pisirdiginiz tart tabanin ustune dokun, 190°C isitilmis firinda 12-15 dk pisirin.

Bu tarti ilik veya oda isisinda servis edebilirsiniz.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Estelle,
ilk tart denemesi olarak bu tarifi denedim ve sonuc harika oldu. Yalniz tart cok ince oldu acaba tart hamurunu yarim olcu fazla yapsam olur mu, ne dersin?

sarah dedi ki...

Merhaba,

tarti begendiniz icin cok memnun oldum,

Ben genelde ince tart sevdigimden bunu da boyle yapmistim ama tabii zevke gore daha kalin yapmak mumkun, en onemlisi sizin begeneceginiz sekilde olmasi

Sarah

Adsız dedi ki...

çikolata :)

sarah dedi ki...

Duzeltme icin cok tesekkurler,

Cukulata yazmamaya dikkat ettim ama yine'de olmadi :)

Hanife dedi ki...

Merhaba Sarah,
Ben sana birsey sormak istiyorum. Fransizca yemek kitaplarinda `creme cassis` diye birsey geciyor. Bunun ne oldugunu anlayamadim. Sen biliyorsan soylermisin?
Sevgiyle..

simiole paris carnet dedi ki...

sarah, 20 cl krema ve 8 cl sut 'un kac bardak oldugunu cozemiyorum. bana corba kasigi, yarim bardak vs gibi olculerle soyleyebilir misin?

sarah dedi ki...

Sevgili Hanife

Crème de cassis yanilmiyorsam siyah firenk uzumu likoru oluyor

Umarim yardimci olabildim

sarah dedi ki...

Sevgili Simiole

Krema paketleri galiba 20-25 cL oluyor bunu olcmeye gerek yok:)
sut icin 8 corba kasigi olcebilirsin,

deneme yaptim asagi yukari 10 cL bir kucuk cay bardagina veya 10 corba kasigina bedel,

Kolay gelsin:)

Hanife dedi ki...

Sarah Merhaba..
Cassis in kelime anlami sihay frenk uzumu. Creme i gorunce sasirdim o yuzdende anlamadim.. Likor olabilecegiz aklima gelmedi.. Tesekkur ederim...