Çarşamba, Nisan 20, 2005

Elmali tart

.


Bugun sizlerle cok guzel ve kolay bir tarifi paylasmak istiyorum. Buda elmali tart, Fransa'da cok sik yapilan cok hafif bir tatli. Bu tart bana cocuklugumu ve annemin mutfagini hatirlatir hep. Okuldan gelince, misafirler gelince bu tarti evimizde bulmak cok dogaldi. Kardesimle, tart soguyunca ustunden bir kac dilim elma caldigimiz olurdu! Ben hamurun ustune elma ezmesi surdum ve sonra elma dilimlerini dizdim. Fransa'da bu tatli icin Granny Smith cinsi elma tavsiye ederler, ama tabii butun elmalarla da olur. Daha hafif olsun diye, elma ezmesi yerine hamurun ustune biraz seker serpebilirsiniz.

Elmali Tart

Malzemeler

Hamuru (Pate brisée):
-200 g un
-100 g tereyag
-bir fiske tuz
-100-125 mL soguk su

[Not: Bu tarti hazir milfoy hamuru ile yapmak mumkun]

Ustu Icin:
- 4-5 elma
- elma ezmesi
- biraz limon suyu
- 50 g seker
- 20 tereyag (kucuk kupler halinde kesilmis)
-2 corba kasigi kayisi receli (arzuya gore)

Yapilisi

Hamur icin (27 cm 'lik bir tart kalibi icin):

-200 g un ve kup halinde kesilmis tereyagini robota koyun.Robotta ekmek ici kivamina gelinceye kadar calisin. Suyu yavas yavas ekleyin (belki butun su lazim olmaz veya eksik gelebilir). Sonunda elde edeceginiz hamur elde yapasmiyan bir kivamda olmalidir.

-Hamuru en azindan 1 saat buzdolabinda bekletin

Tart icin:

-Elmalari soyun, ve ince dilimler halinde kesin. Bir kaba yerlestirip, ustune kararmamalari icin biraz limon suyu sikin.

- Hamuru unlanmis bir tahta ustunde kaliptan biraz buyuk acin ve kaliba yerlistirin. Ustune elma puresini, daha sonra elma dilimlerini duzgun bir sekilde (bir cicek gibi) yerlestirin. Ustune bir kac parca tereyag ve biraz seker serpin.

- Onceden 180°C isitilmis firina surun, 50 dk kadar pisirin.

- Tarti firindan cikardiktan sonra, elmalarinizin ustune isterseniz, 1 corba kasigi sicak suda eritilmis kayisi receli surebilirsiniz, o zaman elmalariniz daha parlak olur.

Bon appetit !

1 yorum:

Mutfakta Zen dedi ki...

merhaba sarah,
istanbul özleyenlere her cümle burun sizlatir.
oysa her kentin güzellikleri vardir.
ellerinize saglik!
tijen