Pazar, Eylül 24, 2006

Gateau Salam


Kucuken evde her zaman bu pastadan bulunurdu. Okuldan gelip kucuk bir parca “salam” yerdik:) Azda biscuit kirmadim bu pastayi hazirliyabilmek icin, zevki de burada... Bende sizlerle anneannemden kalma bu tarifi paylasmak istedim.


Gateau Salam

Malzemeler

-2 yumurta
-125 g tereyag
-250 g biscuit (petit beurre)
-1/2 bardak ceviz, findik
-1 bitter cikolata
-2,5 kasik kakao
-2 kasik seker

Yapilisi

-Cikolatayi tereyagyla benmari usulu eritin. Icine kakaoyu ve sekeri ekleyin.
-Biraz ilitin, icine yumurtalari ekleyin ve karistirin.
-Biscuit’leri kucuk parça haline kirin ve cikolatali sosa dokun ve karistirin. Icine cevizleri ekleyin.
-Bir yagli kagitin icine karisimi dokun ve salam seklinde rulo yapin. Derin dondurucuda saklayin.
-Servisten 2 saat once cikarin.

17 yorum:

tata dedi ki...

Sevgili Sarah, cevizleri teflon tavada hafif kavuracaksin, ondan sonra gato salamin tadina doyulmaz. Sevgiler cici kiz, özledim sizi.

munevver dedi ki...

Sarah,çocukken biz de pek severdik.Karıştırılan kabı az sıyırmadık parmakla..Eline sağlık.
(Tata yazmış,kavurulan cevizle bir başka oluyor.)

Adsız dedi ki...

Ben hiç bu tatlıyı sevmeyen insan görmedim. Bence tiramisu gibi bir lezzet klasiği haline gelcek. Herkes çok seviyo ve severek yapıyo. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.

Adsız dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. Ben bu tatlıyı sevmeyen insan görmedim. Herkes severek yapıyor ve afiyetle yiyiyor. Tiramisu gibi lezzet klasiği olabilir belki kim bilir :)

sarah dedi ki...

Sevgili tata,

Cok haklisin kavrulunca tadi baska oluyor, nedense ben bu pastayi cok severim

Sevgili Munevver,
Bende az siyirmadim cikolatali kabi:) ama bu pastanin guzelligi de cok kolay yapilmasi ama tadii o kadar da guzel

Sevgili Tulosh,
Cok dogru soyledin tiramisu gibi bir klasik bence. ilk tiramisu'mu Tata'da yemistim,
ikise de bence sahane

sevgiler

sarah

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Herkes gibi benim de favorim! Cocukluk gunlerime donduruyor neredeyse beni! Ben hep kakaoyla yaptim. Bitter cikolatayla denemek istiyorum, ancak bir soru: 1 bitter cikolata ne kadardir tam gram olarak?

Simdiden tesekkurler. Keyifli, guzel gunler.

sarah dedi ki...

Yazmayi unutmusum, ozur dilerim. Ben bir bitter cikolata olarak 125 g cikolata kullaniyorum. Umarim deneyip begenirsiniz,

Sevgiyle kalin

sarah

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Sarah,
Çocukken evimizin vazgeçilmezlerindendi.Münevver'in dediği gibi yapılan pasta kalıbını sıyırmak için büyüklerimizin başında beklerdik.))Ellerine sağlık,çok güzel olmuş..afiyetler olsun..Sevgiler..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Sarah,
Sana ve ailene neşeli ve mutlu bir hafta diliyorum.Sevgilerimle..

sarah dedi ki...

Sevgili Damak Tadi,

Yorumlarin icin cok tesekkurler,

Bende sana guzel ve mutlu bir hafta gecirmeni diliyorum

Sevgiyle

Sarah

darkcurlywizard dedi ki...

merhaba

ben de bu tatliyi sevgili rum komsumuz "mami"den biliyorum; ancak o gato salami derdi... neyse benim diyecegim karisimi hazirlarken biraz metaxsa (yunan ickisi) koyun; tadi daha da güzel oluyor!

sevgiler

darkcurlywizard

Dilek'ce dedi ki...

Merhaba Sarah!
bana Türkiye'de mozaik pasta olarak bilinen bu pastanin senin Gateau Salam'daki gibi salam seklindekine Italya'Da türk salami demelerine sasirmistim ilk ögrendigimde. Gerci hala neden adinin "türk" salami oldugunu da bilmiyorum fakat bu türk tatlilara tüm kültürlerin ilginc isimleri oldugu kesin;) Biskuvisi kirilmayip yapilana almancada ya "kalter Hund", "Hundeschauze" ya da "kalte Schnauze" diyorlar. Bu isimlerde kendi basina ilginc! Tercümelerini birer birer vermiyorum fakat seklinden dolayi bu ismi aldigi düsünülüyor yine. "soguk köpek agzi/burnu" gibi birsey olmus oluyor. Uzun lafin kisasi eline saglik:) Canim istedi yapmali bir de salam seklinde bugün:)

sarah dedi ki...

Sevgili Darkcurlywizard,

Simdilik metaxsa ile hic denememistik ama hic de fena fikir degil, bu klasigi yenilemek icin super fikir

sevgili Dilek,

Anlatiklarin cok ilginc, ben burada hic bu tatliyla karsilasmadim, ama dediklerinden cok gezmis bir tatli oldugu kesin :)

Sevgiyle

Sarah

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Sarah,
Sana ve ailene çok güzel bir hafta sonu diliyorum.Sevgiyle kalın..

Adsız dedi ki...

Mozaik pasta yapmayali cok oldu. Ezbere bildigim tarifimi hatirlamakta zorluk cekiyorum ama hemen hemen sizinkinin ayniydi. Tek sorumsu: yumurtalari tumden mi karistiriyoruz yoksa sadece sari kisimlari mi kullaniliyor?

Tesekkurler

sarah dedi ki...

Sevgili Sevinc,

Biz yumurtalari butun kullaniyoruz,umarim yardimci olabilmisimdir.

Afiyetle

sarah

Adsız dedi ki...

Sevgili Sara bu pastayı çocuklar ufakken çok yapardım... tarifi unutmuşum.. sayende buldum... tşkler