Çarşamba, Aralık 14, 2005

Kestane YE#5


Her sey cok guzel baslamisti…

Ilk once Kestane YE duydugumda cok sevinmistim. Tabii kim sevmez kestaneyi, haslanmisi, kebabi… fakat kestane ye icin bir tarif denemem ve yapmam lazimdi, bunu unutmustum.
Hemen dusundum, tarif var mi? Var, o zaman korkacak ne var ki? Ama hic denenmemis bir tarif ve esas malzeme yok.

Kafami biraz toparladiktan, ve bir de alisverise gittikten sonra, basarili olcagimdan hic kuskum yoktu. Ah, evdeki hesap carsiya hic uyar mi?

Askla pisirdigim kekin halini gorunce, hemen truffe’e cevirdim...
Bu basarisizligin nedeni bence: kestane ezmesini telastan tatli almam oldu, halbuki sekersiz sade bir ezme almam lazimdi...sekerle pisirken sertelesmedi, tadida asiri tatli idi!!!!
Ama yoksa fikri begendim, bir kac degisiklik yaptiktan sonra belki guzel bir kek ortaya cikabilir

Kestane’ye icin baska bir tarif deniyemedim hem vakitsizlikten hem korkudan!

Kestane’li kek (Gâteaux de Mamie kitabindan)

Malzemeler

-500g sade kestane ezmesi
-125g seker
-3 yumurta
-100 g tereyag
-1 tutam tuz
-1 paket vanilya


Yapilisi

-Firini 180°C’de isitin
-Yumurtalarin akini ve sarisini ayirin
-Yumurta aklarini koyu kar haline gelinceye kadar cirpin
-Tereyagini eritin
-Buyuk bir kapta, kestane ezmesini, yumurta sarilarini, seker, vanilya ve tereyagini karistirin
-Cirpilmis yumurta aklarini hafifce ekleyin
-Yaglamis oldugunuz kek kalibina dokun
-30-40 dk kadar pisirin
-Keki kaliptan cikarmadan once iyice sogutun

8 yorum:

Tuhfe dedi ki...

Geçmiş olsun Sarah, hepimizin başına gelebiliyor böyle tatlı! facialar. Ben de ilk olarak kestanli fondon yapmıştım çok şekerliydi. Halbuki ben harfiyyen yazılanlara uymuştum, yiyebilmek için neler yapmıştım neler...
Ellerine sağlık.

sarah dedi ki...

Tesekkurler Tuhfe,

Bende ailede kek icin reklam yapmisitim:)) baya hayal kirikligina ugradilar, truffe'lerim yenilebildiyse bile!!!!

sarah

Tijen dedi ki...

kestane her haliyle güzeldir sevgili sarah!
dert etme..
gözlerini kapat ve karadeniz'in kestane agaci kapli tepelerinde oldugunu hisset..
olamaz mi yani??
afiyet olsun!
tijen

Adsız dedi ki...

sevgili sarah, biliyorsun ben tereyagli tarifler denemiyorum, ama senin fotografa bayildim. gene de ellerine saglik tatli kizim.
tata

sarah dedi ki...

Sevgili Tijen,

ben kestane ile bu kadar guzel seyler yapilabildigini sanmiyordum, kestane kebap bana en guzel tat gibi geliyor,
gozlerimi kapattim agaclari gordum bir de arkadan kemence sesi gelmez mi:):)

Sevgili Tata,

tesekkurler, bu aralar tereyagindan cok sekeri azaltmaya bakiyorum, oda cok kotu. Ama haklisin tereyag konusunda,

Cok sevgiler

sarah

sarah dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
akçahan dedi ki...

Sevgili Sarah, birşeylerin yolunda gitmemesi her zaman herkes tarafından yaşanabilmekte.Kestaneli bir tat her halükarda güzeldir.Sevgiyle kalın.

sarah dedi ki...

Sevgili Akcahan,

Guzel sozleriniz icin tesekkurler,

Mutfakta her zaman her seyin istedigim gibi gitmesi mumkun olmadigini ogrendim

sarah