Pazartesi, Mayıs 02, 2005

Meyer lemon curd

.


Bazen kucuk seyler beni cok mutlu edebilir, mesela guzel bir tarif buldugumda veya degisik bir meyva, sebze denedigimde, cok hos bir heyecan yasarim. Son olarak bu heyecani Meyer limon buldugumda yasadim. Onceden bu limonlar hakkinda cok degisik seyler duymustum (bu aralar bu limon cinsi cok moda burada), tadinin weird yani garip oldugunu, ve de mandalina agacinin, limon agaci ile asilanmasindan geldigini duymustum. Ama butun bunlar, Meyer lemon bulunca neden memnun oldugumu pek aciklamiyor.


Meyer limonlar (solda ve sagda) basit limonlardan daha koyu

Genelde bu limonlarin mevsimi 3 ayi gecmez (araliktan subata), fazlada dayanikli degiller ondan genelde California'dan baska bir yerde zor bulunuyor ve de onlari cabuk tuketmek lazim. Bunlari duyduktan sonra, bir gun Meyer lemon yiyecegimi hayal etmiyordum, varliklari bile benim icin bir masal olmustu. Fakat bir gun magazada gezerken onumde ne goreyim ? Meyer lemon. Hic dusunmeden, bir kac tane aldim. Bu Meyer limonlari degerlendirmek icin bir lemon curd yapmayi sectim ( bu tarifi normal limonda yapmak mumkun, o zaman seker miktarini biraz arttirmak lazim cunku Meyer lemonlar biraz daha tatli oluyorlar).

Meyer lemon curd

Malzemeler

- 2 limon Meyer cinsinden
- 80 g tereyag
- 100 g seker (normal limonlar icin 125 g koymak lazim)
- 3 yumurta

Yapilisi

- Limonlari sikin ve suzgecten gecirin ve bir tencereye dokun. Tereyagi ve sekeri ekleyin. Hafif ateste isitin.

-Bu arada yumurtalari hafifce cirpin ve tenceredeki karisima ekleyin. Karisim koyulasincaya kadar tel cirpiciyla karistirin (10 dk kadar). Sogutun, bir kavanoza dokerek bir kac gun buzdolabinda sakliyabilirsiniz.

-Lemon curd soguk olarak ekmek dilimlerinin ustunde veya bir pastayi suslemek icin de kullanabilirsiniz.

11 yorum:

Hanife dedi ki...

Merhaba Sarah..
Bu harika bir tarif. Sanirim pie dolgusu olarakda kullanabiliriz degilmi.. Limonlu pudinglere pie lara bayilan biri olarak mutlaka deneyecegim..

sarah dedi ki...

Merhaba Hanife,

Cok haklisin. Ben denedim ama tart olarak onceden pismis bir hamurla, cok guzel oluyor. Quebec'te 'pâte sablée' cok yaygin mi bilmiyorum ama Fransa'da bu hamurla tavsiye ederler ve adina 'croûte au citron' denir

Umarim sizde begenirsiniz..

Hanife dedi ki...

Evet Pate sablee yi biliyorum. Bende yakin zamanda tereyagli pie yapmayi dusunuyorum pate sablee ile. Harika bir hamur ben cok seviyorum..
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Sevgili Hanife ve Sarah pie ve tart ayni seyler mi yardimci olur musunuz? Bir de ben lemon curd a bayilirim, bu tarifi denemek icin pismis tart tarifi verebilir misiniz? Cok tesekkurler

Zeynep

sarah dedi ki...

Sevgili Zeynep,

Ben Pie'da malzemelerin iki hamur kati arasina koyuldugunu halbuki tart'a malzemelerin sadece bir tabanin ustune koyuldugunu dusunuyorum

Lemon curd icin Sablee hamuru ( cikolatali tartin hamuru) iyi bir tart taban olabilir

Sarah

Adsız dedi ki...

Haftasonu icin sablee hamuru ile lemon curd dolgulu tart hazirlamak istiyorum. Lemon curd uzerine hangi meyveler yakisir? Ya da jole vs bana fikir verirseniz cok memnun olurum.

Zeynep

Estelle Tracy dedi ki...

Merhaba Zeynep! Lemon curd'un uzerine cilek koyabilirsin veya lemon rendesi ile sus yapabilirsin. Bence jole biraz fazla gelebilir. Afiyet olsun!

Adsız dedi ki...

Harika! Bizim bahceye gecen sonbaharda bir tane Meyer limonu ekmistim (evet, Kaliforniya'da yasiyorum) ve bir suru cicek var uzerinde. Insallah onlar yenecek boyuta gelince bu tarifi deneyecegim.

Adsız dedi ki...

Ben Türkiye de yaşıyorum.Siteyi Portakal ağacı sitesindeki yorumunuzdan öğrendim.Türkçe'nizin nasıl bukadar düzgün olduğunu ve ilginizin sebebinide merak ettim doğrusu.Benim de Fransızcaya karşı ilgim var fakat öğrenmek için fırsatım olmadı.Ayrıca bu tarifide çok merak ettim fakat türkiyede bu limon türüne hiç rastlamadım...sevgiler İpek

sarah dedi ki...

Sevgili Ipek,

Mesajiniz icin cok tesekkurler,
Belki mesaj Estelle'e hitap ediyordu ama kardesi olarak cevap yaziyim dedim (umarim ne siz ne o kizarsiniz),

Biz Fransa'da dogup buyuyen Izmir'li bir ailenin cocuklariyiz ve Turkce ile ve Turk kulturuyle buyuduk

Selamlar

sarah

Estelle Tracy dedi ki...

Merhaba Ipek, karedesimin turkce'si benimkinden guzeldir, artik ben senede bir hafta turkce konusabiliyorum :-) Bu tarifi Meyer limonsuz yapabilirsiniz, o zaman biraz daha fazla seker kullanmak lagzim. Hosca kalin!