Cuma, Nisan 01, 2005

Findikli balli kek

.


Belki sizde fark etmisinizdir yemekten cok tatli, pasta tarifi veriyorum… Pastalarla aram cok iyi ve her zaman degisik ve hafifi tariflerl yapmaktan hoslaniyorum. Bu findikli balli kek, coktandir yaptigim en hafif kek sayilabilir, bal da cok degisik bir tat veriyor. Ben bu tarifi elmali crumble’u buldugum kitaptan aldim. Umarim sizde bu keki begenirsiniz.

Findikli balli kek (Gateaux de Mamie kitabindan)

Malzemeler

- 80 g tereyag
- 40 g un
- 45 g dovulmus findik veya findik tozu
- 80 g toz seker
- 50 g bal
- 3 yumurta
- 1 fiske tuz

Yapilisi

-Firini 180°C (350 °F) isitin. Kek kalibinizi yaglayin.

-Yumurtalarin akini ve sarisini ayirin ve ayri kablara dokun. Beyazlara bir fiske tuz atarak kar yapincaya kadar cirpin.

-Seker, un ve findiklari yumurta sarilarina ekleyin. Cirpiciyla hafif karistirin.

-Kalin tabanli bir tencerede parcalanmis tereyag ve bali hafif ateste karistirarak bali tereyagina yedirin. (Bu islemi mikro dalga firinda da yapabilirsiniz).

-Tereyag/bal karisimi cok sicak oldugundan, biraz sogutun ve onceden hazirladiginiz yumurta sarili karisima ekleyin. Homojen bir karisim elde edinceye kadar cirpin. Icine, kar halinde cipilmis yumurta aklarini bir spatulayla hafifce karistirarak ekleyin.

-Hamuru kek kalibina dokun. 30-40 dk 180 °C firinda pisirin. Soguduktan sonra kaliptan cikarin. Ustune pudra sekeri serpip servis edebilirsiniz.

5 yorum:

KG dedi ki...

Merhaba Estelle,
en guvenilir bilgiyi senden alabilirim diye yazayim dedim. Gectigimiz sene Paris'i gezerken tesadufen "flan" almistik ve cok hosumuza gitmisti. Orada rastladigimiz harika gorunumlu tatli ve pastalara ragmen biz tatil suresi boyunca her firsatta (hemen hemen gunde 2 kere)bu tatliyi bayila bayila yedik. (Degisiklik olsun diye bir ara cikolatalisini falan da denedik ama sadesinin yerini tutmadigini gorunce bir daha denemeye kalkismadik)Daha sonra internette biraz baktim ve ayni ismin zaman zaman krem karamel icin de kullanildiginigordum. Tadi da benziyordu hakikaten ama bizim yedigimiz hep tart seklinde oldugundan emin olamadim. Eger sen bu tatliyi biliyorsan, pisirdigin bir gun bizimle paylasirsan sevinirim.
Himm, cok uzun olmus, hemen kacayim :)

sarah dedi ki...

Sevgili KG,

Ben Estelle degilim, ama kardesiyim:) Bahsettiginiz flan tarifi var bizde, isterseniz yolliyabilirim.

Sarah

KG dedi ki...

Cok sevinirim, Sarah. Mail adresim pilakiki@yahoo.com Ilk firsatta deneyecegime emin olabilirsin.

Tesekkurler.

sarah dedi ki...

Sevgili KG,

Tarifi fransizca mi turkce mi gondereyim?

Umarim aradigin tadi bulabileceksin

KG dedi ki...

Sarah,

fransizcam yok ne yazik ki. Turkce gonderirsen sevinirim. Umarim becerebilirim.

Simdiden tesekkurler...