Herkese mutlu ve saglikli bir 2007 senesini diliyorum. Ocak ayinin ilk gunleri benim gibi bademin butun hallerini seven birisi icin cok ozel bir donem cunku "Galette de Rois" zamani demektir. Tabii bu tatli’nin bir hikayesi var, ama Dilek ve Benoit (fransizca)cok guzel anlattiklari icin, sizleri onlara yonlendiriyorum.
Biz her sene hazir alirdik, bu sene hazir almaktansa kendim yapmayi tercih ettim. Icinede,"fève" koymayi unutmadim:)
Galette des Rois
Malzemeler
Bademli harc
-150 g badem tozu
-110g seker
-3 yumurta
-125 g tereyag
-2 corba kasigi rom/amerreto (istege bagli)
Galette icin
-2 tane 28 sm capinda milfoy hamuru
-1 yumurta sarisi
Yapilisi
-Eritilmis tereyagi, bedem tozunu, sekeri, yumurtalari ve rom’u karistirin.
-Bir tepsiye yagli kagit serin. Bir milfoy hamurunu yerlestirin.
-Kenarlarda 1 sm kalacak sekilde, harci sikma torbasiyla oratdan basliyarak hamurun ustune yerlestirin.
-Kenarlari su ile islatin (firca yardimiyla)
-Ustune ikinci milfoy hamurunu yerlestirin.
-Kenarlarini elinizle bastirin, piserken harc kacmasin diye)
-Ustune bir bicagin tersiyle sekiller verin, hamurun ortasina bicakla kucuk bir baca yapin
-Yumurta sarisi surun (buzdolabinda ½ saat bekletin)
-Onceden 200°C isitilmis firinda 25 dk pisirin. Isiyi 180°C indirin, 10 dk daha pisirin.
-Parlak olmasi icin firindan cikinca ustune fircayla sekerli su surebilirsiniz.
-Ilik olarak servis edin. Onceden yapip tekrar isitilabilir.
Estelle’in fransizca blogunda resimli olarak yapilisini gorebilirsiniz.
Biz her sene hazir alirdik, bu sene hazir almaktansa kendim yapmayi tercih ettim. Icinede,"fève" koymayi unutmadim:)
Galette des Rois
Malzemeler
Bademli harc
-150 g badem tozu
-110g seker
-3 yumurta
-125 g tereyag
-2 corba kasigi rom/amerreto (istege bagli)
Galette icin
-2 tane 28 sm capinda milfoy hamuru
-1 yumurta sarisi
Yapilisi
-Eritilmis tereyagi, bedem tozunu, sekeri, yumurtalari ve rom’u karistirin.
-Bir tepsiye yagli kagit serin. Bir milfoy hamurunu yerlestirin.
-Kenarlarda 1 sm kalacak sekilde, harci sikma torbasiyla oratdan basliyarak hamurun ustune yerlestirin.
-Kenarlari su ile islatin (firca yardimiyla)
-Ustune ikinci milfoy hamurunu yerlestirin.
-Kenarlarini elinizle bastirin, piserken harc kacmasin diye)
-Ustune bir bicagin tersiyle sekiller verin, hamurun ortasina bicakla kucuk bir baca yapin
-Yumurta sarisi surun (buzdolabinda ½ saat bekletin)
-Onceden 200°C isitilmis firinda 25 dk pisirin. Isiyi 180°C indirin, 10 dk daha pisirin.
-Parlak olmasi icin firindan cikinca ustune fircayla sekerli su surebilirsiniz.
-Ilik olarak servis edin. Onceden yapip tekrar isitilabilir.
Estelle’in fransizca blogunda resimli olarak yapilisini gorebilirsiniz.
6 yorum:
Hemen denemeli, ben de cok seviyorum bademli tartlari. Ellerine saglik.
Sevgiler
Sevgili Tata,
Bence dene, boyle bir tadi kacirma :)
Sevgiler, selamlar
Sarah
Sevgili Sarah'cım,
Bende bunu çok severim ve hemen denemek istiyorum.Şuan annemler gelmeden hemen yapmalıyım diye düşündüm.Hafta başından beri devamlı kek yapıyorum sanırım bunlarla kendimi avutuyorum sonrada iş yerine getirip burda yiyoruz.
Zamanın varsa sana sorularım olacak tatlım..Yaptığın harçtan yaklaşık kaç tane çıkıyor ve de hazırlar gibi oluyor mu??
Tekrar ellerine sağlık tatlım,sana ve ailene mutlu bir yıl diliyorum..
Sevginiz bol olsun..
Beni yalnız bırakmadığın için sonsuz teşekkürler canım..
merhaba sarah bloğunuza ilk defa girdim tarifleriniz çok güzel ellerinize sağlık.sevgiler..
Sevgili Gul,
Seni tekrar gormek cok guzel bir sey,
benim yaptigim harctan ancak bir tane cikti ve de hazirlar gibi oldu, bence. Tabii gorunusu o kadar guzel olmadi ama acemilik, seneye artik daha guzel yaparim:) belki bir sene bile beklemem tekrar yapmak icin :)Umarim deneyip sende begenirsin
Sevgili Hayat,
Hosgeldin, tekrar beklerim
Sevgiler
Sarah
yaşasın bu atrifi hemen denice bir süre bende fransada yaşadım ve ailecek Galette des rois pastasına bayılırdık teşekkürler güzel tarif için birde sizden bir tarif istesem fransızlar yapardı adı benye (türkçesini yazdım ) o tarifi vermeniz mümkünmü?
Yorum Gönder