Salı, Haziran 13, 2006

Madeleines



Arkadasim Alyson ve ben TJ Maxx magazalarina bayiliyoruz. Orada her zaman mutfagima veya evime guzel birseyler bulurum, hemde cok uygun fiyatlara. En son alisverisim? Pembe silikon madeleine kalibi… Gecenlerde bu kalibi aldigimda arkadaslarim, Alyson ve Connie, benimle idiler. Bu kalibin icinde ne pisirildigini sordular:
  • Onlar : Cookies ?
  • Ben : Not really.
  • Onlar : Cakes ?
  • Ben: Hum, not exactly...
Aslinda, çokta iyi bir soru sordular, tam olarak bir madeleine nedir? Burada onlari “cookies” olarak tanimliyorlar, ama ben onlara daha cok kucuk kek derim… Arkadaslarimin madeleine’nin ne oldugunu anlatabilmek icin hemen mutfaga girdim. Tam zamani idi cunku mayis ayinin Gourmet dergisinde Bouley Bakery (New Yorkta bir pastane) ’nin tarifini görmüstüm.

Bu tarifi denemek hem kolay hem çabuk oldu. Arkadaslarim bu madeleine’leri cute ve really good buldular ve bir kaç tane daha aldiklarini görünce çok memnun oldum (tabii ki bu kadar tereyagli bir tatliyi begenceklerinden emindim :) !)


Madeleines iste böyle bir kapta pisip deniz kabuguna benzer.


Madeleines (Gourmet, mayis 2006)

Malzemeler (36 tane icin )

- 200 g erimis tereyag
- 210 g ( 1 2/3 cup) un
- 1 kahve kasigi baking
- bir limon kabugu rendesi
- 170 g (3/4 cup) seker
- 3 yumurta
- 60 mL ( 1/4 cup) sut
- 1 1/2 corba kasigi bal
- 2 kahve kasigi vanilya esansi

Yapilisi

Firini 180°C (350°F) isitin. Un ve kabartma tozu bir kaba eleyin ve limon kabugu rendesini ekleyin. Baska bir kapta, seker, vanilya esansi, yumurta, sut, bal ve erimis tereyagini karistirin. Unlu karisimi bu karisima ekleyin ve unu yedirinceye kadar tahta bir kasikla karistirin.

Elde ettiginiz madeleine hamurunu, kaliplara dökünüz ve firina surunuz. 5-10 dk sonra firinin isisini biraz azaltin. Icine batirilan bir kurdan temiz cikinca madeleine’leri firindan cikarin ve biraz sogutup hemen servis edin.

11 yorum:

tata dedi ki...

Cok güzel olmus Estelle,
simdi bir de böyle kalip almaya kalkarsam evde oturacak yer kalmayacak, baska model yapsam olur mu?

Adsız dedi ki...

tres appetissant je voudrais bien les essayer d'ailleurs je suis curieuse de ces madeleines des que j'avais lue un extrait de marcel proust a la recherche du temps perdu :) sa tante léonie et ses madeleines.. estelle sni uzun zmndıR begenerek takip ediorum ama ilk defa yazıorum merak ettigim madeleine le financier arasında badem dısında yapı olarak bi fark var mı, financier daha kek gibi mi acaba? cevaplarsan cok sevinirim.
Ethel

Estelle Tracy dedi ki...

Tata: evet, muffin kaplari kullanabilirisin, oda çok güzel olur.

Ethel: hos geldin! Hemde isimlerimiz çok benziyor! Financiers badem ve yumarta aki ile yapilir. Madeleines'lerde badem yok ve yumurta sarisi var. Ikiside küçük kek bence.Umarim yardimci olabildim. Hosça kal!

Hanife dedi ki...

Madeleinlere bayilirim ben, ellerine saglik Sarah. Sitenin yeni rengi cok guzel olmus...

Sevgiler..

Estelle Tracy dedi ki...

Merhaba Hanife! Madeleines'leri sedigine cok memnun oldum! Site'imizin yeni renklerini begendiginede cok sevindim (kimseye kadar kimse bir sey demimisti, merak ediyordum ;0)).

Adsız dedi ki...

cok merci :) yorumu yazdıktan sonra financierde hic un olmadıgını fark ettim zaten tabiki farklı oluyodur.. isimlerimiz benziyo gercekten hatta simdi aklıma geldi lisedeyken bi ogretmenim adımı karıstırıp estelle derdi bana bazen :) sen de hoscakal!

Adsız dedi ki...

adımı yazmayı unutmusum
Ethel

Adsız dedi ki...

Ozur dilerim financier de yine de un warmıs texture u farklı oluodur tabi.. =) bir ara mutlaka deneyecegim iyi gunler
Ethel

Burcuk dedi ki...

Selamlar:)

Madeleine'ler harika gozukuyor, Fransa'dayken hazir alip yiyorduk biz de:) ozellikle sutle cok guzel oluyor yummmm:)

Firinda patates tarifinizi ispanakla beraber denedim, cok guzel oldu:)Siteme ekledim:) Cok tesekkurler:)

Sevgiler,

Burcuk

Adsız dedi ki...

merhaba estelle,

kaliplarin silikonmu? bende diger arkadaslar gibi degisik kaliplarin hastasiyim ayrica bu tarifinide yaziyorum. Kalibi aldiktan sonra denemeye niyetleniyorum.

Sitenin yeni rengine ben birsey söylemedim cünkü bu renk göz almiyor diger renklerden daha iyi.

sevgiler, layla

Estelle Tracy dedi ki...

Burcuk: patatesleri sevdigine menun oldum!

Layla: merhaba, evet, kaliplarim silikon. Umarin madeleines'leri seversin :)