Pazar, Nisan 02, 2006

Amber Tatlisi


Bu tatli benim icin cok ozel bir pasta cunku her sene annem bana dogum gunum icin bu pastayi yapar. Bu sene dogum gunum icin tarifi blog koyamadim, bir kac ay gecmesine ragmen bu guzel tarifi sizlerle paylasmak istedim. Bu tarifi annem sofranin fasikul 2/ 16 mart 1977 sayisinda buldu. Umarim sizlerde begenirisiniz.

Amber Tatlisi
Malzemeler
Tart Hamuru (4 kisilik)

-120 g ( 1 su bardagi) un
-1 kahve kasigi tuz
-60 g tereyag
-karistirmak uzere soguk su

Harci
-1/2 kilo eksi elma
-60 g (1/4 su bardagi) tereyag
-3 corb a kasigi seker
-1 limon kabugu rendesi
-1 limonun suyu
-2 yumurtanin sarisi (hafifce cirpilmis)

Mereng
-2 yumurta aki
-90 g toz seker

Yapilisi

-Hamuru hazirlamak icin, un ve tuzu birlikte eleyiniz. Yagi, un karisimina parmaklarinizla agir agir yedirip, sonrada cok az soguk su ile toparlayin.
-Hamuru unlu bir tahtaya alarak yavasca yogurunuz
-En azindan 30 dk hamuru soguk bir yerde bekletin
-Merdane ile hamuru acin ve 25 sm capinda bir pasta kabina yerlestiriniz

Harci icin
-Elmalari soyup dilimleyiniz. Bir tencereye iki corba kasigi soguk su koyarak elmalari ve tereyagini ekleyiniz ve gevreklesene kadar (10 dk kadar) pisirip, sekerini koyunuz.
-Karisimi purtuksuz hale gelene kadar eziniz
-Limon kabugunu, limon suyunu ve yumurta sarisini elam karisimina ekleyip karistiriniz ve pasta kalibina dokunuz
-Yarim saat kadar hamur kizarana ve harc yerlesene kadar pisiriniz.

Mereng icin
-Yumurta akini peklesinceyene kadar cirpip, icine 60g seker ekleyiniz.
-Tatlinin hamuru ve harci pisince firin sicakligini en hafife indiriniz. Merengi hafifce harcin ustune yiginiz.
-Kalan sekeri serperek 30-40 dk mereng gevrek ve altin sarisi haline gelene kadar pisiriniz.
-Tatli sicak veya soguk servis edilebilir.

5 yorum:

tata dedi ki...

Ne güzel ismi var bu tatlinin, not ettim fakat yaza dogru yapacagim, sanki mayhos, serinletici olur gibime geldi.

Nezaket dedi ki...

Sarah, eline saglik, hafif bir tadi var saniyorum. Eksi elmayi da cok severim. Nasil da yakismistir. Bende yaz tatlilari arasina not aliyorum bunu. Tesekkurler

yuksela dedi ki...

merhaba,

turkiye'de creme fraiche'i (ya da her nasil yaziliyorsa...) nereden bulabilirim? bir fikriniz var mi??
ya da evde kendim nasil yapabilirim??

Mutfakta Zen dedi ki...

geçmis de olsa dogumgünün kutlu olsun sevgili sarah!
nice güzel yillara..
tijen

sarah dedi ki...

Sevgili Tata ve Nezaket,
Umarim denegip begenirsiniz. Gercekten cok hafif ve lezzetli bir tatli oluyor, hele eksi elma severseniz.

Sevgili Yuksela,
Creme fraiche yerine sivi krema kullanabilirsiniz.

Sevgili Tijen,
Guzel dileklerin ve inceligin icin cok tesekkurler
Umarim ki bu nice guzel yillarda seninle tanisma firsatim olur

sarah