Salı, Şubat 21, 2006

Alt ust ananasli tart



Esim coktandir bir pineapple upside down cake istiyordu benden. Bende boyle bir kekin orijinal olmadigini dusunup yapmak istemiyordum. Fakat bir gun arkadasim Soraya’nin yogurtlu kek icin yaptigi bir tavsiyesi geldi aklima. Bana keke bir kac dilim ananas koymayi tavsiye etmisti. Ona guvenerek esime bir hatir yapayim dedim. Bu keki Gateaux de Mamie’nin kitabindan aldigim tarifi bir kac degisiklik yaparak yaptim. Sonuc muhtesem. Karli kis gunlerinde gunes evimize girdi.



Alt Ust Ananasli Tart

Malzemeler (6 kisilik)

- 125 gr yogurt (1/2 cup - 1 cay bardagi)
- 1 3/4 cay bardagi seker (3/4 cup)
- ½ cay bardagi sivi yag (1/2 cup)
- 3 yumurta
- 3 cay bardagi un (1 1/2 cup)
- 1/2 kahve kasigi vanilya esansi
- 1 paket kabartma tozu (2 cay kasigi cay)
- 1 tutam tuz
- rhum( arzuya gore)

- bir kutu konserve ananas
- 6 corba kasigi esmer seker (ben Muscovado sekeri kullandim)
- 3 corba kasigi ananas suyu
- 20 g tereyag

Yapilisi

- Firini 180° C ( 350° F) isitin. Yuvarlak bir kek kalibini tereyagla yaglayin. Ananaslari ikiye bolun ve kaliba duzdun bir sekilde yerlestirin.

- 6 corba kasigi sekeri , ananas suyunu ve tereyagini kucuk bir tencereye koyun ve karamellesinceye kadar pisirin.Atesten alin ve biraz sogutun.

- Yogurdu bir kaba bosaltin, seker, yumurta ve yagi ekleyin. Homojen bir hamur elde edinceye kadar karistirin. Unu, kabartma tozunu ve tuzu beraberce eleyerek yogurtlu karisima ekleyin. Vanilyayi ekleyin. Arzuya gore biraz rhum da ekleyebilirsiniz.

- Ilinmis karameli ananaslarin ustune dokun.Ustune de kek hamuru dokun. 180° c lik onceden isitilmis firinda 40-50 dakika pisirin. Firindan cikan keki 10-15 dakika sogutun ve servis tabagina ters cevirin.

13 yorum:

Doruk dedi ki...

Bu nefis bir tarif. Hemen uygulayacağım ben de. Ellerine sağlık.

Sibel dedi ki...

Sevgili Estelle, ne zamandır senden böyle güzel bir tatlı tarifi bekliyordum:) Ellerine sağlık, gerçekten de güneş gibi!

mehmet livvarcin dedi ki...

ne güzel bişey bu yaa, ellerinize sağlık. bundan önceki iki yemek blogunda börülce ve zeytinyağlı ayşe kadın tarifleri vardı. bu iyi geldi valla :)

Estelle Tracy dedi ki...

Burcu, Sibel, Mehemet, bu guzel yorumlar icin cok tesekkur etmek istiyorum!! Beni ne kadar sevindirdiniz! Umarim tarif hosunuza gider, ben gercekten bayildim! Hosca kalain...

Adsız dedi ki...

sevgili Estelle,
nihayet sesin solugun cikti,ama ben ananas yiyemem,baska hangi meyveler yakisir?
bol öpücükler
tata

Estelle Tracy dedi ki...

Tata!! Ziyaret icin tesekkurler! Ananas sevmiyorsan, elma, armut, kayisi veya seftali kullanibilirsin. Elmalari biraz karamellestirsen super olur. Lecker :) Optum xoxo

Basak dedi ki...

Benzer bir şeyleri ben de elmayla uydurarak yapmıştım ama tarife bakınca bunun çok daha iyi olacağı belli. Ananas da çok iyi fikir ve şunu söylemek istiyorum, canım gerçekten çok istedi. Elinize sağlık. :)
Bir yere kaydettiğim tariflerden olacak, teşekkür ederim.

Nazan dedi ki...

Merhaba Estelle!

Blogunu begenerek izliyorum. Bu tarti yarin icin yapmayi planliyorum ancak karamelli kisimda kullanilacak seker miktari 3 kasik mi, 6 kasik mi olacak? Tarif ve listede farkli belirtmissin (veya ben anlamadim). Yardimci oliursan sevinirim. Sevgiler!

sarah dedi ki...

Kusura bakmayin, Estelle mesgul oldugundan ben cevap veriyorum
Sevgili Basak,
cok tesekkurler

sevgili Nazan,
karamel icin 3 kasik seker olacak
Fark ettigin icin tesekkurler

sarah

Estelle Tracy dedi ki...

Nazan ve Sarah merhaba :) Biraz gec kaldim, onun icin ozur dilerim! Karamel icin 6 kasik kullanmak lagzim, 3 kasik bence cok az olacak. Kusura baskma Sarah'cim :) Yine gec kaldigim icin ozur dilerim.

Nazan dedi ki...

Önemli degil :). Dun (internete tekrar girip cevabini okumaya vaktim olmadan) denedim. Uc ve altinin arasini bulup 4,5 kasik kadar koydum. "Belki tereyag miktariyla sekerin yeri degismistir yazarken?" diye onu da farkli koydum :), fena olmadi ama tam da karamellesmedi galiba, bir de dedigin gibi denemem lazim. Bir de kek bana alistiklarima göre biraz kuru geldi ama kalan ananas suyuyla islatinca gayet guzel yenildi. Misafirlerim de begendi, cok tesekkurler!

Adsız dedi ki...

bugun aksam misafirler icin yaptim, evde bir yildir duran ananas konservesini degerlendirmek icin:) nefiz oldu, yorumlar gayet iyiydi. yalniz kisin evimize gunes gibi dogdu demissiniz, esmer seker ile yapinca pek de oyle olmadi:) ama gayet iyiydi. tesekkuler..

Adsız dedi ki...

ben zeynonalcaci bu arada:)