Pazar, Şubat 27, 2005

Zeytinyagli bademli kek

.


Evet yalnis okumadiniz, zeytinyagli cok hafif bir kek, umarim sizde begenirsiniz. Annem’de daha onceden bana bir tarif vermis ve hic denememistim, fakat evdeki 4 litrelik zeytinyag sisesini (zeytinyagli yemekler yapsam bile) bitirebilmek icin, bu keki denemeye karar verdim. Biliyorum, bir kekte zeytinyag kullanmak size biraz garip gelebilir fakat Ege'li olmiyan esim bile ‘It’s good’ diyerek keki cok begendigini ve zeytinyagi tadi olmadigini soyledi. Tarifi Giada De Laurentiis’den aldim, Food Newtork kanalinda Everyday Italian programini sunar. Kendisi hamura portakal kabugu rendeside katiyor. Sizi daha fazla bekletmeden hemen malzemeleri vereyim. Orijinal tarifi isterseniz, burada bulabilirsiniz.

Zeytinyagli Bademli Kek (Giada De Laurentiis’ den)

Malzemeler

-180 g ( 1.5 cup) un
-2 kahve kasigi kabartma tozu
-1 tutam tuz
-225 g (1 cup) seker
-3 buyuk yumurta
-2 kahve kasigi limon kabugu rendesi (veya limon esansi)
-60 mL (1/4 cup) sut
-180mL (3/4 cup) zeytinyag
-160 g (1/2 cup) ince kesilmis, kizartilmis badem
-ustu icin pudra sekeri

Yapilisi

-Firini 180°c de isitin. Yuvarlak bir kalibi yaglayin.

-Kucuk bir kapta, un, kabartma tozu ve tuzu karistirin. Seker, yumurta, limon kabugu rendesini mixerle beyazlayinca kadar iyice cirpin. Sutu ekleyin, ve zeytinyagini hafifce akitarak ekleyin. Un karisimini ekleyin, unu yederin. Bademleri ekleyip, hamuru kaliba dokun.

-40 dk kadar pisirin, 20 dk sogutun ve kaliptan cikarin.

-Ustune pudra sekeri serpip servis edebilirsiniz.

Perşembe, Şubat 24, 2005

Beyaz corba

.


Corba dizime mevsime uygun beyaz corba ile baslamak istiyorum. Bu corbanin tarifini Soupes du Jour adli bir kitaptan aldim. Bu beyaz corba kimyonlu karnabahar corbasi aslinda, fakat ben buna birazda kisnis ekledim. Evde cok begenildi. Tarifi vermeden once bu corbanin bir kac ozeligini vermek isterim.

1) Cok ekonomik
2) Yapimi cok kolay
3) Karnabahar piserken hic koku cikarmiyor cunku sutte pisiyor
4) Cocuklar (ve esim)cok begeniyor
5) Hanimlar bu corba cok az kalorik :-)

Bu tarifi yaparken ben biraz kisnis ekledim ve koyu bir corba elde etmek icin suyu biraz daha az koydum.

Afiyet olsun !

Beyaz karnabaharli corba

Malzemeler

-800 ve 1000g arasi bir karnabahar
-1 buyuk sogan
-2 kahve kasigi kimyon
-1 kahve kasigi kisnis (istege gore)
-750 ml sut
-750 ml su
-2 corba kasigi zeytin yag
-tuz, karabiber

Yapilisi

-Sogani ince dograyin. Bir tencerede zeytinyagini kimyon ve kisnis ile, iki dk kadar orta ateste isitin. Dogranmis soganlari ekleyin, kisik ateste soganlar seffaflasincaya kadar kavurun

- Bu arada, karnabahari yikayin ve kucuk buketler halinda kesin. Karnabaharlari tencereye ekleyin, su ve suttu ekleyin. Bir tasim kaynadiktan sonra 10-15dk orta ateste pisirin

-Tencereyi atesten cikarin ve corbayi mixerden gecirin.

Çarşamba, Şubat 23, 2005

Lemon bars

.


Brownie ler gibi lemon bars geleneksel amerikan mutfaginin bir parcasidir, potluck lara zevkle getirilen bir tatlidir. Orijinal tarifte, hindistan cevizi kullaniliyor, fakat ben ince cekilmis badem tozu kullandim. Iste sizler için çok begenillen tarifim ! Hindistan cevizli orijinal tarif burada bulabilirsiniz. Yorumlarinizi sabirsizlikla bekliyorum!

Lemon bars

Malzemeler

Hamur :
-125 g (1 cup) un
-60g(1/4 cup) seker
- 1 fiske tuz
-1 avuc ince çekilmis badem
-90g (6 çorba kasigi ) kucuk kuplere kesilmis soguk tereyag

Ustu icin
- 180 g (3/4 cup) seker
- 2 buyuk yumurta
- 60 mL (1/4 cup) taze sikilmis limon suyu
- 1 çorba kasigi limon ozu veya limon kabugu rendesi
- 1 kahve kasigi un
- 1/2 kahve kasigi kabartma tozu

Yapilisi

-Firini onceden 180 derecede isitin. Dikdortgen bir kalibi yagli kagitla doseyin. Buyuk bir kapta hamur malzemelerini parmaklarinizla crumble, vey ufalanmis ekmek ici kivamina gelinceye kadar bir iki dakika yogurun.Bu islemi robotta da yapabilirsiniz. Hamuru dikdortgen kaliba doseyin.Kenarlari kizarmaya baslayincaya kadar 20-25 dk pisirin.

-Hamur piserken ustunu hazirlayin.Butun malzemeleri bir el cirpicisiyla bir kapta duzgun bir karisim elde edinceye kadar cirpin. Bu karisimi, onceden pisirdiginiz hamurun ustune döküp 30 dk pisirin. Bar larin ustu fazla kizarmaz. Bar larin pistigini ustunun hafif yapiskan olmasindan anlayabilirsiniz.

-Barlari sogutun. Kaliptan cikarin, 16 tane bar elde edecek sekilde kesin.
Bu tarif bir kac gun once hazirlanabilir. Orijinal tarifte 5 gun once yapilmasini tavsiye ediyor, ben 2 gun once hazirladim ve hava almaz bir kutuda buzdolabinda beklettim.

Salı, Şubat 22, 2005

Hos geldiniz !

.
Herkese merhaba! Ismim Estelle, Fransa'a da dogdum ve bugudum, simdi de Amerika'da yasiyorum. Annem ve babam Turkiye'de dogup buyuduler, ondan az biraz turkce konusabiliyorum. Haziran'dan beri fransizca yemek gunlugum var, ismi le hamburger et le croissant. Mahalesef herkes fransizca konusmadigi icin, Mine'nin bir fikir uzerinde turkce bir blog baslamak istedim. Fransizca tariflerimi annem ve kiz kardesim Sarah burada tercumeyi vericekler, onlari simdiden tesekkur etmek istiyorum cunku bu isi yalniz basima kesinlikle yapamam.

Tariflerim genellikle amerikan veya fransiz, umarim denersiniz ve de yeni yemekler tattirabilicegim. Afiyet olsun !