Pazartesi, Mayıs 23, 2005

Kabakli domatesli tian

.


Eskiden annemle ünlü ahcilarin tariflerini yapmadan once iki kez dusunurduk cunku bizde, onemli puf noktalarini vermezlerse bizim sonucun hic resime benzemeyecegi korkusu vardi. Fakat cikolatali tarti denediktten ve bu tian tarifini yaptiktan sonra (ablam'dan babama herkes bu tarife bayilir) unlu ahcilarin tariflerini yapmaktan daha az korkuyoruz. Bu tian tarifini Roger Vergé'nin Ma cuisine du soleil adli kitabindan aldim. Babam bu kitabi annem icin almisti fakat bir yerlerde unutulmustu, bir-iki sene once bulup hemen bu tarifi denemistim. Bu kadar sene neden bekledik diye hala dusunurum!

Belki Egeli oldugumuzdan bu tarifi cok begendik, cunku bu tarif Fransa'nin guneyinde cok sik yapilan bir tarif ve de bu tarifi yapabilmek icin sadece domates, kabak ve sogan lazim. Diger tariflerde patlicanlada yapilabilir fakat bana kabakla daha hafif geliyor.



Kabakli domatesli tian (Roger Vergé'den)

Malzemeler (2 kisilik)

- 1 buyuk sogan (150 g)
- 400 g domates (olgun)
- 300g kabak
- 1 tane sarimsak
- 6 cL zeytin yag (4 corba kasigi)
- 1/2 kahve kasigi kekik
- Tuz, karabiber

Yapilisi

- Sogan'i soyun, ince dilimler halinde kesin. Kucuk bir tava'ya 2 corba kasigi zeytinyag ile soganlari pisirmeye koyun. Yavas yavas pisirin, tahta kasikla arada bir karistirin. Soganlarin kizarmamasi fakat pembelesmesi lazim.

- Kabaklari soyun ve ince dilimler halinde kesin (3-4 milimetre). Domatesleri soymadan kabaklarla ayni kalinlikta olacak sekilde kesin. Firina giden bir tepsiyi (20 cm'lik) sarimsakla surtun.

-Tepsiye pismis soganlari yerlestirin. Ustune tuz ve karabiber serpin. Bu soganlarin ustune bir sira domates, bir sira kabak dizin (butun malzemeler bitinceye kadar)

-Ustune kekik serpin ve iki kasik zeytinyag gezdirin.

- Onceden isitilmis (250°C-th8) firina surun

-Pisme sirasinda ara sira delikli bir kepcenin sirtiyla malzemeleri bastirin. 30 dakika kadar pisirin.

Not

- Bu yemek sicak ve soguk yenebilir, ustune biraz rendelenmis peynir de cok iyi yakisiyor. Ben renk olsun icin sari ve kirmizi domatez kullandim.

8 yorum:

Hanife dedi ki...

Harika bir yemek.. Renkler muthis...

simiole paris carnet dedi ki...

sari kirmizi yesil renkli dolmalik biberlerle molticolor yemek yapmaya bayilana bu yeni tarif super oldu :))

ruchan dedi ki...

Merhaba,
Bir süredir sessiz sessiz sayfanızı severek ziyaret ediyorum.Hafif ve lezzetli görünüyor yaptığınız yemek ve yaz için ideal bir yemek sanırım.Mutlaka deneyeceğim.
Sevgilerimle,

sarah dedi ki...

Sevgili Hanife cok tesekkur ederiz,

Sevgili Simiole, hic biberlisini denemedim, ama kesin sari biberli renk bakimindan guzel olabilir, tadi icin senden haberleri bekleriz:)

Sevgili Cimcime Hosgeldin,umarim begenirsin. Hakikkaten cok hafif bir yemek
tekrar bekleriz

Tijen dedi ki...

tam benlik desenize!
etsiz, renkli ve yaz tadinda..
sevgiler,
tijen

sarah dedi ki...

Sevgili Tijen,

Hemde topladigin domateslerle nefis olur bence, domatesin kalitesi bu yemegin lezzetinde cok onemli

Afiyet olsun

Adsız dedi ki...

çok güzel... tam bize göre az yağlı , diyet bir yemek.. mutlaka deneyeceğim. Bir Egeli ve İzmirli olarak bu yemeği bilmediğim için utanmadım desem yalan olur...

sarah dedi ki...

Sevgili Basak ve Burcu,

evet tam bir diyet yemegi, Izmir'deki domateslerle yapilinca tadi daha da guzel oluyor! denedim:)