Pazar, Mayıs 28, 2006
Brioche
Esas ben bu tarifi YE 9-galiba- icin hazirlamistim, geleneksel yemekler etkinligi… Cok dusunmustum, ne yapiyim ne yapiyim ama farkina vardim Fransa’nin her yoresinde degisik bir brioche tarifi var!!! Bazilari icine krem katar, bazilari brioche’u orer … Paris’in brioche’un ozeligise biciminde. Evet, bir parca hamurun ustune bir kucuk kafa oldu mu Paris brioche’u var karsinizda:)
Simdi bu brioche’u basarabilmek icin annemin Sofra dergilerini karistirdim ve de bir guzel tarif buldum.
Brioche (20 nisan 1977- Sofra fasikul 7)
Malzemeler
-250 g (2 su bardagi) un
-10 g bira mayasi
-2 yumurta
-1 ½ corba kasigi seker
-Bir damla tuz
-125 g (1/2 su bardagi)+1 corba kasigi tereyag
-100 g (1/2 su bardagi) ilik su
Yapilisi
-Unu, isitilmis bir kaseye eleyerek,bira mayasini parmaklarinizla hamurun icine ufalayiniz.
-Kucuk bir kasede,tahta bir kasik kullanarak,yumurta,seker ve tuzu karistiriniz.Unun ortasinda bir cukur acip hazirladiginiz karisimi dokerek,tahta bir kasikla hepsini tekrar karistiriniz.
-Kucuk bir tencerede 125 g tereyagi hafif ateste eritiniz,eriyince,kaynamasina firsat vermeden atesten aliniz.Erimis tereyagi ve ilik suyu kasedeki un karisimina ekleyip iyice karisana kadar cirpiniz.
-Tencereyi temiz bir bezle ortup sicak bir yerde 1,5-2 saat,kabarip hacmi 2 kat olana kadar bekletiniz.
-Once firininizi 220° C isitiniz.Bir brioche kalibini 1 corba kasigi tereyagla iyice yaglayiniz.
-Kabarmis olan hamuru kaliba koyup firinin orta bolmesinde 10 dakika pisiriniz,firininizin isisini 190° C ‘ye dusurup 20 dakika daha pisiriniz.(Brioche’un ustu cok kizarirsa aluminyum bir kagitla ortunuz)
-Brioche kalibini firindan alip,pisip pismedigini anlamak icin bir sis batiriniz.(Sisiniz temiz cikarsa brioche pismis pismis demektir.)
-Tel bir izgara ustunde 20 dakika beklettikten sonra,brioche’unuzu kaliptan cikariniz.
-Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
Bu bir çeşit kek sanırım..Kesinlikle muhteşem görünüyor.Bira mayası yerine yaş hamur mayası kullanılabilir mi ? Teşekkürler
Sevgili Lydia,
yorumun icin cok tesekkur ederim. Ben yas hamur mayasi kullandim (20 g kadar) ve cok guzel oldu
Umarim sende begenirsin
sarah
Sayfa düzeniniz önceden daha güzeldi...
Evet Mino, simdi düzeltim, umarim simdi iyidir...
Sevgili Estelle,
bu da benim brioche'um :)
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/05/ekmek-yoksa-brioche-yiyin.html
Yorum Gönder