Pazar, Mayıs 28, 2006

Brioche


Esas ben bu tarifi YE 9-galiba- icin hazirlamistim, geleneksel yemekler etkinligi… Cok dusunmustum, ne yapiyim ne yapiyim ama farkina vardim Fransa’nin her yoresinde degisik bir brioche tarifi var!!! Bazilari icine krem katar, bazilari brioche’u orer … Paris’in brioche’un ozeligise biciminde. Evet, bir parca hamurun ustune bir kucuk kafa oldu mu Paris brioche’u var karsinizda:)

Simdi bu brioche’u basarabilmek icin annemin Sofra dergilerini karistirdim ve de bir guzel tarif buldum.

Brioche (20 nisan 1977- Sofra fasikul 7)

Malzemeler

-250 g (2 su bardagi) un
-10 g bira mayasi
-2 yumurta
-1 ½ corba kasigi seker
-Bir damla tuz
-125 g (1/2 su bardagi)+1 corba kasigi tereyag
-100 g (1/2 su bardagi) ilik su

Yapilisi

-Unu, isitilmis bir kaseye eleyerek,bira mayasini parmaklarinizla hamurun icine ufalayiniz.
-Kucuk bir kasede,tahta bir kasik kullanarak,yumurta,seker ve tuzu karistiriniz.Unun ortasinda bir cukur acip hazirladiginiz karisimi dokerek,tahta bir kasikla hepsini tekrar karistiriniz.
-Kucuk bir tencerede 125 g tereyagi hafif ateste eritiniz,eriyince,kaynamasina firsat vermeden atesten aliniz.Erimis tereyagi ve ilik suyu kasedeki un karisimina ekleyip iyice karisana kadar cirpiniz.
-Tencereyi temiz bir bezle ortup sicak bir yerde 1,5-2 saat,kabarip hacmi 2 kat olana kadar bekletiniz.
-Once firininizi 220° C isitiniz.Bir brioche kalibini 1 corba kasigi tereyagla iyice yaglayiniz.
-Kabarmis olan hamuru kaliba koyup firinin orta bolmesinde 10 dakika pisiriniz,firininizin isisini 190° C ‘ye dusurup 20 dakika daha pisiriniz.(Brioche’un ustu cok kizarirsa aluminyum bir kagitla ortunuz)
-Brioche kalibini firindan alip,pisip pismedigini anlamak icin bir sis batiriniz.(Sisiniz temiz cikarsa brioche pismis pismis demektir.)
-Tel bir izgara ustunde 20 dakika beklettikten sonra,brioche’unuzu kaliptan cikariniz.
-Afiyet olsun.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu bir çeşit kek sanırım..Kesinlikle muhteşem görünüyor.Bira mayası yerine yaş hamur mayası kullanılabilir mi ? Teşekkürler

sarah dedi ki...

Sevgili Lydia,

yorumun icin cok tesekkur ederim. Ben yas hamur mayasi kullandim (20 g kadar) ve cok guzel oldu
Umarim sende begenirsin

sarah

Adsız dedi ki...

Sayfa düzeniniz önceden daha güzeldi...

Estelle Tracy dedi ki...

Evet Mino, simdi düzeltim, umarim simdi iyidir...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Estelle,
bu da benim brioche'um :)
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/05/ekmek-yoksa-brioche-yiyin.html