Pazartesi, Mart 21, 2005

Zencefilli muffin

.


Bir kac zaman once sadece bir baharatli domates corbasi yapmak icin zencefil koku almistim. Corba cok guzel olmustu (yakinda tarifi sizlerle paylasmak isterim) ama elimde biraz zencefil kalmisti. Bu zencefille ne yapabilecegimi dusunurken birden Williams & Sonoma'nin web sitesinde bu tarifi buldum: "one of the best muffin recipes ever". Bir muffin hayrani olarak bu tarifi denemeden gecemezdim. Sonucta bu muffinlerin lezzeti, gorunusu ve de kokusu gercekten muhtesem. Limon ve zencefil karisimi agizda cok hos bir tat birakiyor.

Not : Bu tarif icin buttermilk lazim, zannedersem bunun turkcesi yayikayrani eger bir yanlislik varsa bana bildirebilirmisiniz ?

Zencefilli muffin (Marion Cunningham's fresh ginger muffins)

Malzemeler (6-8 muffin icin)

-60 g lik bir zencefil parcasi (2 veya 3 oz)
-90g + 2 kahve kasigi toz seker
-1 corba kasigi limon kabugu rendesi veya 1 corba kasigi limon ozu
-125 g un (1 cup)
-1 tutam tuz
-1/2 kahve kasigi karbonat
-60 g yumusak tereyag
-1 yumurta
-120 mL yayik ayrani

Yapilisi

- Firini 180°C isitin (350°F ). Bir muffin kalibini yaglayin.

-Zencefili soyun, iri parcalar halinde kesin ve rondo'da ufalayin. Ufalanmis parcalari 30 g sekerle kucuk bir kapta orta ateste iki dk kadar seker eriyince kadar karistirin. Sogumaya birakin.

-Kucuk bir kapta limon kabugu rendesini iki kahve kasigi sekerle karistirin ve seker zencefil karisimina katin.

-Un, tuz ve karbonati kucuk bir kapta karistirin.

-Buyuk bir kapta tereyagi kremalasincaya kadar mixerle cirpin. Kalan 60 g sekeri ekleyin, cirpmaya devam edin. Yumurtayi ekleyin, homojen bir karisim elde edinceye kadar cirpmaya devam edin. Ayrani ekleyin, biraz karistirin. Unu ekleyin, hafif karistirin. Zencefil/limon karisimini ekleyin.

-Hamuru kaliplara dokun, 20 dk pisirin. Sogutun ve kaliptan cikarin. Bu muffinleri ilikta servis edebilirsiniz.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben evde buttermilk olmadigi zaman 1 yemek kasigi limon suyu veya sirkenin uzerine 1 cup kadar sut ekleyip 5 dakika beklettikten sonra kullaniyorum. Bu mufinler icin bunun yarisi yeterli gorunuyor, yani yarim kasik limonsuyu ve uzerine yarim cup dolduracak kadar sut kullanilabilir.

Bir Kadın dedi ki...

sevgili zinnur yani kesilmis mi oluyor yani ne bilim anneanem oyle derdi de hatta bozulmus sutten cokelek yaparlardi neyse onun tarifini bilmiyorum ama sevgili Estelle himmh yummi.. ellerine saglik

Adsız dedi ki...

Sevgili Aybala, oyle belirgin bir sekilde kesilmiyor bu. Sadece biraz koyulasiyor, yer yer icinde kucuk katilar olusuyor ve tadi eksiye donuyor. Biraz arastirdim, 2 olcu yogurdu 1 olcu sutle karistirarak da buttermilk yerine kullanmak mumkunmus. Bu tarifin harika oldugundan eminim cunku buttermilk kullanilan butun kek, pasta ve corekler yumusacik oluyor. Tesekkurler Estelle.

Adsız dedi ki...

sevgili Estelle,
evde tüm malzemeler var,tarifini denemek istiyorum.
verdigin ölcülere göre kac muffin cikiyor?
tata

Estelle Tracy dedi ki...

Gonula ve Zinnur >> Yorumlar ve aciklamalar icin teskkurler, muffinler cok guzel, umarim seversiniz.

Tata >> Mesajin icin cok mersi! Verdigim olculerle 6 muffin cikar.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Kök zencefil bulmam imkansız bu akşam ama ben bunu yapmak istiyorum. Tzo zencefilden ne kadar kullanmalıyım?

Estelle Tracy dedi ki...

Hande merhaba! Kok bulamazsan, biraz toz zencefil kullanabilrsin ama tadi biraz degisik olabilir.

Adsız dedi ki...

merhaba Estelle,
buttermilk sözlük tanımı olarak yayık ayranı olarak geçsede esasen yoğurdun kaymağı.
orada kaymaklı yoğurt bulman mümkünmü bilmiyorum, ancak Türkiye'de Tikveşli adında bir yoğurt var bir karış kaymağı oluyor üzerinde, bu kaymağı kavanoza koyup uzunca bir süre çalkalayınca tereyağı ile kaymak arası bir şey oluyor, buttermilk işte bu.

Adsız dedi ki...

Gecen hafta tariflerini denemeye mutfaga girdim.Önce muffinleri yaptim,harika oldular.Tabii bendeki muffin kalibi 12lik oldugundan malzemelerin iki katini kullandim.